Bahan-bahannya: 2 keping mee kering (egg noodles/magi/yee mee)
8 ekor udang yang sedang, buang kepala dan kulit, tinggalkan ekor.
3 ekor sotong yang sederhana besar
1 cawan daging ayam (potong nipis)
1 sudu besar taucho
2 biji telur
¾ - 1 cawan air
sedikit tepung jagung
1 sudu kecil lada sulah
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap
1 biji bawang besar- dipotong dadu
6 ulas bawang putih , ketuk dgn, pisau besar
1 inci halia, hiris halus
1 batang lobak merah (potong serong, nipis)
1 cawan cendawan butang (kalau ada), belah dua.
2 cawan sawi (potong pendek, sebelum potong, hentakkan batangnya dengan anak
lesung, jangan sampai hancur)
garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara-caranya:1. Celur mee dan ketepikan.
2. Pukul 2 biji telur, 2 sudu makan air, garam dan lada sulah, ketepikan.
3. Panaskan sedikit minyak, masukkan bawang besar, bawang putih dan halia, tumis hingga wangi.
4. Masukkan tauchu, tumis lagi.
5. Masukkan ayam, goreng hingga permukkannya putih.
6. Masukkan lobak dan sedikit air & sos tiram & kicap. Masak hingga lobak lembut
7. Masukkan sotong yang telah dipotong, udang, sawi dan cendawan, kacau rata.
8. Masukkan air lebih. Adjust garam & gula.
9. Bancuh tepung jagung dengan sedikit air dan tuangkan dalam rencah. Gaul rata. Kecilkan api.
10.Cepat-cepat, panaskan hot plate, tuang sedikit minyak, ratakan.
11.Kemudian tuang campuran telur (langkah 2), di hot plate hingga rata.
12.Masukkan mee dan cepat-cepat masukkan bahan-bahan yang ditumis/goreng yang masih menggelegak.
13.Sedia untuk dihidangkan. Kalau suka taburkan daun saderi, daun bawang, cili potong dan bawang goreng.