Bahan untuk kisar :Bawang besar
Bawnag putih
Halia
Lengkuas
Serai
Jintan halus
Jintan kasar
Udang pepai ( yang digunakan utk buat terasi)
Bahan hisan / bahan untuk ditabur : Mee (dicelur)
Taugih (dicelur)
Tahu (goreng)
Telur rebus
Lada hidup merah , Hijau
Daun sup , Daun bawang
jerukBawang goreng Bahan:Daging + tetel (direbus hingga empuk - airnya disimpan untuk dibuat kuah)
Kerang direbus (ambil isi nya)
Keledek / biskut marrie (keledek direbus dan dilecek)
Sedikit tepung jagung, garam, gula
Rempah kari daging
Cara-caranya : 1. Tumis kan bahan yang dikisar didalam kuali, juga serbuk kari adabi. Apabila sudah garing dan naik baunya, masukan daging,tetel & kerang gaul rata masukan sedikit air rebusan daging kacau lagi sehingga mesra apabila mendidih salinkan kedalam periuk yang berisi air rebusan daging tadi.
2. Bancuhkan keledek/biskut marrie cair sedikit supaya tidak bergentel apabila dimasukan kedalam periuk kuah Kemudian masukkan tepung jagung untuk memekat kan kuah (anggaran 2-3 sudu sahaja).
3. Masuk kan garam, gula asam keping ikut citarasa anda.
4. Biarkan mendidih dan kuahnya pekat.